Skoči na glavno vsebino

Letos mineva 22 let od trenutka, ko je na olimpijskih igrah prvič zaigrala slovenska himna. Zdravljica je v čast olimpijcem, veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmondu Debevcu, prvič zaigrala 23. septembra 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyu. Zadnjih nekaj let se po vsej Evropi 23. septembra začenja tudi Evropski teden športa, iniciativa Evropske komisije, katere namen je spodbuditi ljudi k telesni dejavnosti in del katere je tudi Slovenija. 

Redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga. Tega se Slovenci dobro zavedamo. Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi država, ki je 18. junija 2020 razglasila  23. september za dan slovenskega športa. 

Na osnovni šoli Idrija smo obeležili ta dan na prav poseben način. Učenci od 1. do 5. razreda so skozi dopoldne spoznali različne športne aktivnosti, ki jih bodo lahko obiskovali celo šolsko leto. K športno zanimivemu dopoldnevu so pripomogli planinci (Planinsko društvo Idrija), karateisti (Karate klub Kolektor Idrija), plesalci (Plesni klub Idrija in Nastja Lakner Čavlović), tenisači (Teniški klub Kolektor), taborniki (Rod srebrnih krtov Idrija), smučarski skakalci (SSK Norica Žiri), strelci (Strelsko društvo Idrija), skakalci v vodo (Beno Pahor), kolesarji (Kolesarski klub Idrija), nogometaši (Nogometni klub Idrija) in balinarji (Balinarski klub Idrija).

Ob dnevu slovenskega športa je nastala tudi himna Je treba migat, ki je prirejena po pesmi Je treba delat Adija Smolarja Priredbo je napisala Sabina Gnjezda Vidmar, glasove pa so posodile Nuša Mravlje, Dušanka Likar Černilogar in Klavdija Pavšič Bajc. Adiju Smolarju se zahvaljujemo za dovoljenje objave predelave njegove pesmi.

 

 

Dostopnost