Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 23. 4. 2015, na svetovni dan knjige, smo se učenci izbirnega predmeta španščina odpravili v Ljubljano na 5. španski festival za osnovnošolce ”Hola chic@s” – letos pod naslovom ImproKihot. Festivala se je udeležilo lepo število učencev OŠ iz Ljubljane, Medvod, Borovnice, Doba, Domžal, Medvod, Kranja in tudi iz Idrije.

Malo po 13. uri smo se z učiteljico Marío Ano K. Jerman in s spremljevalko Barbaro Medic ml. odpeljali v Ljubljano na Srednjo ekonomsko šolo. Vožnja je bila zelo zabavna. Ker smo na prizorišče prišli dovolj zgodaj, smo si v parku pred šolo še malo odpočili.

Ob vstopu v šolo so nas toplo sprejeli in nas pospremili v učilnice. Učence so z žrebom določili v različne skupine. Mentorji vsake skupine so poskrbeli, da smo pripravili uprizoritev nekega poglavja Cervantesovega Don Kihota. Šola gostiteljica nas je pogostila z malico, da smo lažje dočakali začetek nastopa. Po treh urah raznih aktivnosti in priprav smo se preselili v prostore šolske knjižnice. Tam sta nas prijazno pozdravili gospa ravnateljica Srednje ekonomske šole ter knjižničarka tamkajšnje šole.

Nato so se pred publiko zvrstile vse skupine, ki so na duhovit in izviren način predstavile 11 različnih prizorov znamenite knjige. Letos se namreč spominjamo 400-letnice dela Don Kihota izpod peresa največjega španskega pisatelja Miguela de Cervantesa Saavedre. Skupina, ki jo je vodila naša učiteljica španščine, je uprizorila odlomek o začarani Dulcineji.

S svojo navzočnostjo so nas počastili mnogi gostje, med njimi predstavniki dveh veleposlaništev, Instituta Aula Cervantes in nekateri profesorji Filozofske fakultete v Ljubljani.

Ob zaključku smo se okoli 20. ure poslovili in se odpeljali nazaj v Idrijo.

Nekaj učencev španščine idrijske OŠ je podalo naslednja mnenja o preživelem dnevu:

Najboljše mi je bilo to, da smo se veliko nasmejali in spoznali nove ljudi, ker smo se učenci različnih šol pomešali v več skupin. Festival bi lahko večkrat ponovili.

Najbolj so mi bile všeč zabavne točke drugih skupin. (..)

Predlagam, da bi naslednje leto prespali na šoli. (…)

Učenci izbirnega predmeta španščina , OŠ Idrija

DSC 0040 resize

DSC 0057 resize

DSC 0959 resize

Hola Chicos 2015 ImproKihot resize

Hola Chivos 2015 prizor Dulcinea encantada. resize

 

Dostopnost