Skoči na glavno vsebino

Danes, 18. 9. 2015, se je na šoli zgodil neljub dogodek.

Na jedilniku za današnji dan je bila skuta s sadjem (Ljubljanske mlekarne). Med glavnim odmorom so učenci predmetne stopnje opazili, da je skuta v nekaterih lončkih plesniva in na to opozorili dežurne učitelje. Lončki, v katerih je bila skuta plesniva, niso kazali nobenih zunanjih znakov pokvarjenosti (napihnjen pokrovček ali poškodovana embalaža). Nasprotno, ko so bili nekaj časa izpostavljeni sobni temperaturi, so se napihnili pokrovčki lončkov, v katerih pa skuta ni bila (vidno) plesniva. Ne vemo, koliko učencev (predvsem z razredne stopnje) je zaužilo pokvarjeno skuto, saj so le-ti malicali že prej.

Skuta, ki je bila danes za malico, je bila dostavljena v šolsko kuhinjo v sredo, 16. 9. 2015. Rok uporabe, natisnjen na embalaži, pa je 10. 10. 2015. Skuta je bila od dostave do danes ustrezno skladiščena.

O zadevi smo takoj obvestili ustrezne službe na Zdravstvenem inšpektoratu RS in Nacionalnem inštitutu za zdravje. Dežurni zdravnik je dejal, da otroci, ki so zaužili pokvarjeno skuto, ne bi smeli imeti zdravstvenih težav. Če pa bi se kakršnekoli težave (bruhanje, driska) le pojavile, vas prosimo, da se obrnete na dežurno službo v ZD Idrija, kjer so o dogodku tudi obveščeni.

Dežurni epidemiolog Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ljubljana (NIJZ), dr. Dražen Stojanovič, nas je še obvestil, da čeprav je bila na skuti prisotna zelena plesen, to še ne pomeni, da so bile skute onesnažene s patogenimi bakterijami (salmonela, kampilobakter). Če bi se vseeno pojavile zdravstvene težave, naproša, da se pri zdravniškem pregledu odda vzorec blata zaradi ugotovitve povzročitelja težav.

Za neljubi dogodek se opravičujemo.

Dostopnost