Skoči na glavno vsebino

Na OŠ Spodnja Šiška je 7. marca potekalo državno tekmovanje iz znanja slovenščine za Cankarjevo priznanje. Osnovnošolci so pisali razlagalni spis o besedilih iz zbirke kratke proze Geniji z nasmehom in romana Preživetje Igorja Karlovška. Našo šolo je zastopala Maruša Velikajne iz 8. c, ki si je uvrstitev prislužila z odličnim rezultatom na regijskem tekmovanju. Na državnem tekmovanju pa se je uvrstila na visoko 10. mesto in osvojila zlato Cankarjevo priznanje.

Pisanje spisa je bilo kar zahtevna naloga, saj so učenci morali razlago uvodnega celostranskega razmišljanja Igorja Karlovška o svojem romanu povezati še z obema knjigama, ki sta si dokaj različni. Preživetje je namreč mladinski problemsko-pustolovsko-kriminalni roman, Geniji za nasmehom pa so zbirka kratke proze z žanrsko raznolikimi zgodbami (doživljajske, spominske, ljubezenske, socialno-psihološke, nonsensne). O letošnjem tekmovanju in veselju do branja pa je Maruša takole strnila vtise:

»Regijsko tekmovanje je temeljilo na knjigi Preživetje, na državno pa sem se morala le v slabem mesecu  pripraviti na celo zbirko kratkih zgodb. Kaj hitro sem morala poprijeti za delo, saj sem imela še veliko drugih šolskih obveznosti. Nisem vedela, ali bo tekmovanje temeljilo na prvi knjigi ali drugi, oziroma celo na obeh. Skratka, možnosti je bilo veliko, ampak ali ni nepredvidljivost čar pustolovščine?

Tako sem se v soboto odpravila v osnovno šolo Spodnja Šiška. Kot vsi ostali sem bila malce živčna, a po drugi strani sem vedela, da sem knjigo analizirala po dolgem in počez. Na koncu smo morali povezati obe knjigi. Tema je bila Sladke skrivnosti; pisati smo morali o samem sporočilu knjige, ter kako ga razumemo sami.

Zelo rada berem knjige, v katero zvrst se podam, je pa povsem odvisno od mojega razpoloženja. Knjiga me mora prepričati. Ob velikem številu prebranih knjig, imam tudi vedno večja pričakovanja.

Tekmujem pa že od drugega razreda. Pri Cankarjevem tekmovanju so zelo pomembne priprave. Tu gre zahvala mojemu mentorju Robertu Jerebu. Zanimiva knjiga Preživetje, dober pisatelj in moja vztrajnost so me pripeljali do zlatega priznanja.«

Maruši za osvojeno priznanje iskreno čestitamo.

Dostopnost