Skoči na glavno vsebino

zajtrkV petek, 15. novembra 2013, bomo že drugič obeleževali dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti ljudi o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bomo letos izvajali že tretje leto zapored.

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

 

Na naši šoli bo potekal zajtrk 1. učno uro.

1. učno uro bo razrednia ura, 6. uro pa bo pouk, ki naj bi bil prvo učno uro( 6.-9. r.). Na razredni stopnji učitelji pouk sam prilagodi glede na urnik (1.- 5 .r.)

Učenci 9. razreda imajo 6. učno uro plesne vaje in bodo uro MAT nadomestili kasneje, ko ne bo več plesnih vaj, namesto RU.

Predlagamo, da ta dan učenci doma ne zajtrkujejo.

Dober tek!

Naš zajtrk bodo oskrbeli:

kruh– ŠTEFKA KEJŽAR iz Novakov

maslo in mleko – KRNIČANA iz Idrijskih Krnic

med – ČEBELARSTVO LAPANJE , nekaj kg pa ga je poklonilo ČEBELARSKO DRUŠTVO IDRIJA

jabolka- DANILO BOŽIČ

 

Dostopnost