Skoči na glavno vsebino

Varnost na spletu

Dragi starši.

Pomembno je, da se vsi skupaj zavedamo, da se vzgoja za medije dejansko prične že tisti trenutek, ko otrok prvič sede za računalnik oz. vzame v roko mobilni telefon ali igralno konzolo.

Naj vas staršev nikakor ne bo strah, da sami niste dovolj kompetentni, da bi se s svojimi otroki lahko pogovarjali o internetu ali mobilnem telefonu ter o pravilih varne in odgovorne uporabe. Tukaj so zagotovo ključne življenjske izkušnje in znanja, ki jih otroci nimajo in jih morajo pridobiti od nas odraslih. Potreben je pogovor, prav tako pa je zelo pomembno, da starši sami nudijo dober zgled otroku pri uporabi novih tehnologij. Dejanja staršev imajo namreč zelo velik vpliv na otroka, ki želi starša v vsem posnemati.

Čeprav niste strokovnjak, lahko svojim otrokom posredujete pomembna sporočila o odgovorni rabi novih tehnologij!

Ker se vse te tehnologije razvijajo na izredno hiter način, moramo biti ves čas ažurni, ter slediti dogajanju. Le tako lahko naše otroke pred določenimi stvarmi obvarujemo, ali jih naučimo pravilne rabe. V pomoč pri tem so nam lahko številne spletne strani, ki ponujajo informacije o varni rabi elektronskih naprav in varnosti na spletu, npr. SAFE.SI, varninainternetu.si, zdravniskazbornica.si, logout.si ali SI-CERT.

Če ste kdaj v dilemi, ali ne veste kaj storiti ali kako svojim otrokom pravilno svetovati, pa se lahko obrnete tudi na enega izmed računalničarjev šole: Nejc Grošelj, Boštjan Bogataj ali Anja Vencelj.

Priporočamo vam ogled naslednjih publikacij:

Smernice uporabe zaslonov: priporočila pediatrov in Logout zgibanka

Safe.si priročnik za starše (2022) – Vzgoja za internet.

 

Dostopnost