Skoči na glavno vsebino

Javna prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Tam, kjer smo doma …

 

V čast državnemu prazniku ob dnevu samostojnosti in enotnosti se je 22. 12. 2017 v Rudniški dvorani v Idriji odvijala že tretja javna prireditev v občini, s tokratnim domoljubnim naslovom Tam, kjer smo doma …

 

Prireditev je bila izpeljana ponovno v organizaciji Osnovne šole Idrija, ki jo vodi ravnateljica Ivica Vončina. V dopoldanskem času so si jo lahko ogledali učenci osnovne šole, v večernih urah pa je bila na ogled za vse krajane Občine Idrija.

 

Namen prireditve je bil počastitev državnega praznika, da bi v okviru Občine Idrija, njenih krajanov ter učencev osnovne šole ozavestili ter se v množici decembrskih dogodkov spomnili tudi na pomemben dan v slovenski novejši zgodovini – 26. december, ko se spomnimo razglasitve rezultatov plebiscita, na katerem smo Slovenci z večinskim soglasjem potrdili slovensko samostojno pot.

Zaradi pomanjkljivega znanja o dogodkih tistega časa na kar kažejo tudi raziskave, je cilj ozaveščanja, predvsem mlajših še toliko pomembnejši, saj smo v takrat Slovenci izkazali najvišjo stopnjo domoljubja.

Tu, na stoletja naših domačih tleh, smo pred 26 leti na politični zemljevid sodobne Evrope zarisali novo državo. Iz zgodovinske anonimnosti je v mednarodno skupnost stopila nova članica Slovenija – domovina Slovenk in Slovencev, vseh, ki danes tukaj živimo. To je bila zmaga vseh državljank in državljanov, vseh prebivalcev te nove države.

‘Domoljubje je nevidno, zgodi se v srcu…’, se je slišalo na prireditvi,…. zato so se v duhu domoljubja skozi preplet številnih programskih točk ustvarjalci prireditve poskušali dotakniti src vseh gledalcev.

 

Vsebinske točke so pripravili učenci in učitelji Osnovne šole Idrija, v sodelovanju z Glasbeno šolo Idrija ter Plesnim klubom Idrija.

Prireditev je bila zamišljena kot preplet večnih slovenskih popevk v izvedbi pevskega zbora osnovne šole, vokalnih točk v izvedbi glasbene šole ter številnih domoljubnih recitacij.

Program so prvič spremljali tudi izseki iz prispevkov učencev osnovne šole Idrija, ki so za zbornik prispeli na natečaj, vsako leto razpisan s strani Zveze vojnih veteranov Idrija – Cerkno z naslovom Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije. Besedila spominov sorodnikov učencev v katerih se zrcalijo misli, stiske, strah in upanje osamosvojitvene vojne za Slovenijo so napisali učenci pod mentorstvom učiteljice Katarine Uršič.

 

Na letošnji prireditvi je kot slavnostni govornik spregovoril tudi predstavnik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo gospod Ivan Svetlik – nekdanji profesor in dekan na Fakulteti za družbene vede, minister za delo, družino in socialne zadeve v Pahorjevi vladi, rektor ljubljanske univerze.

 

Uvodni del je s harmoniko zaznamovala slavnostna Zdravljica (Žan Podobnik), recitacija o Sloveniji (Julijan Kavčič) ob unikatno naslikani sliki Slovenije (Irma Gnezda) ter predstavitveni video, ki so ga z jazz baletom spremljale plesalke Plesnega kluba Idrija pod vodstvom mentorice Janje Kravos (Kaja Kokalj, Ula Pavšič, Melisa Pelicon).

Vsebina v nadaljevanju pa je bila v znamenju čustvenih recitacij slovenskih rodoljubov ter domoljubov v izvedbi učenk (Karolina Mrak, Almedina Čović, Aneja Kacin), slikovne in simbolne ponazoritve, zvočne kulise ter vokalne izvedbe slovenskih popevk v interpretaciji Lovra Skrta in Ajde Tušar ter šolskega pevskega zbora z zborovodkinjo Elizabeto Lampe  in korepetitorko na klavirju  Nado Komnenić.

Glasbeno podlago deklamacijam sta čustveno na klavirju vlile Hana Pavšič in Naja Kacin.

Najbolj srčna točka na celotni prireditvi je bila po mnenju mnogih točka recitacij naših najmlajših učencev 1. razreda (Agata Drev, Nal Kacin, Adam Kuduzovič, Petja Tončič Petkovšek, Ana Trček Mlakar, Jaka Uršič), ki so jo spremljale tudi njihove prisrčne izjave o domovini.

S hitrejšimi pop ritmi so dogajanje popestrile plesalke (Aneja Kacin, Marisa Kacin, Vita Velikajne, Naja Kacin, Teja Lampe, Manca Pavšič), ki so na skladbo Z nami je Slovenija (Agropop) v samostojni plesni koreografiji odplesale koračnico.

Vrednote, ki so skrite tudi v ljudski in glasbeni dediščini Slovencev so z ljudskimi plesi Abraham ma sedem sinov, Rašpla in Požugana odplesale učenke 5. a razreda (Tina Filipič, Gaja Humar, Tia Jahn, Lena Kleindienst, Moja Kofol, Nejla Muhić, Veronika Poljanec, Taja Svetlik, Sara Vrečar).

Prireditev je sklenila že tradicionalna pesem Za Slovenijo živim, kjer so se vsem nastopajočim glasovno pridružili tudi gledalci.

Dogodek sta povezovala Amina Mešković in Julijan Kavčič.

Za izpeljavo zvočnih in vizualnih ponazoritev ter pomoč pri oblikovanju spremnega gradiva gre iskrena zahvala Petru Tončiču.

 

Sama vsebina in scena prostora, kjer se je odvijala prireditev, je bila zaznamovana v slovenskem in novoletnem duhu ter tudi na ta način vsem obiskovalcem poskušala še dodatno vizualno približati pomen slovenskega praznika.

Povezovalca sta zaključila z lepimi željami za prihodnje leto ter z naslednjimi mislimi:

‘Domovina  je nekaj, kar  nosimo s sabo, v srcu. To je to, kar nas naredi Slovence. Domovina smo ljudje.

 Tam, kjer smo doma’.

 

Množični obiskovalci so dvorano zapuščali z lepimi vtisi, ponosni na svojo domovino.

 

Dostopnost