Skoči na glavno vsebino

BRANJE JE POTOVANJE NA BARKAH BESED …

˝Kako je prej bilo, naj kdo razkrije,

še pred izumom te televizije.

Mogoče ste ekranizirani fosili,

na nekaj bistvenega pozabili:

otroci so nekoč prav radi BRALI!

Z veseljem knjige v roke so jemali in

BRALI, BRALI.˝

(Roald Dahl)

 

Zakaj pri učencih poudarek prav na branju in zgodbah v knjigah?

S knjigami se spoprijateljimo že v prvih letih življenja. Knjige nam lahko predstavljajo svet, ki ga je nekdo že odkril. Omogočajo nam, da ne odkrivamo že odkritega ter nas seznanjajo z zemljevidom znanega sveta. Dobra knjiga nas lahko v mislih odpelje v kraje, tako realne kot fantazijske, ki jih še nismo obiskali. Lahko nas prestavi tudi v druga časovna obdobja, ki jih sami nikoli ne bi mogli doživeti. Knjiga nam poleg tega daje širino, nam nudi vpogled v drugačno življenje in okolje, hkrati pa nas lahko tudi pomirja, sprošča ali navdihuje.

Ob otvoritvi bralnega kotička, ki je zasijal v spremenjeni prostorski podobi, smo z učenci v njem pripravili krajši kulturni program, ki smo ga v dopoldnevu večkrat ponovili za vse učence razredne stopnje. Program smo obogatili z recitacijskimi in glasbenimi točkami učencev 5. a razreda in razredničarke Lidije Kacin, sodeloval pa je tudi del pevskega zbora OŠ Idrija. V dogodek smo prav tako vključili učence obiskovalce, ki so s pravilnimi rešitvami ugank prejeli unikatne knjižne kazalke, izdelane prav za to priložnost. V prijazno urejenem kotičku bodo lahko učenci na priročnih policah izbirali pestro knjižno gradivo – od revij pa vse do leposlovnih knjig, ki se bodo v sodelovanju s knjižničarkama dvakrat mesečno tudi tematsko zamenjevale. Prostor bo občasno namenjen priložnostnim dogodkom (bralni tedni, prazniki, razstave …), ki bodo oplemenitile njegovo podobo.

Ob otvoritvi bralnega kotička gre zahvala:

  • Šolskemu skladu Idrija in vsem njegovim donatorjem, ki so s prostovoljnimi prispevki finančno omogočili nakup opreme ter imeli posluh za njegov nastanek
  • Ravnateljici Ivici Vončina za podporo in razumevanje ob uresničevanju ideje
  • Petru Tončiču za oblikovanje in izdelavo unikatnih knjižnih kazalk
  • Knjižničarkama Miri Tratnik in Martini Vidmar za izbor knjižnega gradiva
  • Zborovodkinji Elizabeti Lampe za pripravo zaključne pevske točke Dežela branja
  • Učiteljicam in učencem razredne stopnje, ki so s svojo prisotnostjo prispevali k obogatitvi otvoritvenega dogodka.

 

Na Osnovni šoli Idrija smo prepričani, da se pot proti znanju začne prav z obračanjem strani v dragocenih knjigah. V življenjsko pomembnost branja je verjel tudi mojster pesniške besede Tone Pavček, ki je nekoč dejal: ‘Če ne bomo brali, nas bo pobralo.’ Verjamemo tudi mi in sledimo njegovemu zgledu.

 

Dostopnost