Skoči na glavno vsebino

Učenke in učenci na Osnovni šoli Idrija vsako leto sodelujemo v akciji Amnesty International, ki poteka v mesecu decembru; 10. decembra je namreč svetovni dan človekovih pravic.

Maraton Pišem za pravice je pobuda vsem nam, da s svojim podpisom ali pa na bolj ustvarjalen  način – s pisanjem apelov, pisem solidarnosti ali pa likovno podobo – izrazimo podporo ljudem po svetu, tistim posameznikom ali skupinam ljudi, katerim kršijo njihove temelje pravice. Na naši šoli akcijo že več let koordinira učiteljica Marija Majnik.

V decembru 2022 so učenci pri urah DKE z učiteljico Polono Kapitan, pri uri oddelčne skupnosti z učiteljico Marijo Majnik in pri posebej za to pripravljeni delavnici pod mentorstvom učiteljice Tjaše Petkovšek razmišljali o ljudeh, ki niso nič kaj drugačni od nas, pa vendar so v svojem vsakdanu trpijo težo neenakosti pred zakonom.

Večino pozornosti učenk in učencev smo usmerili čez hrib ali dva, v kraj Anhovo, kjer ljudje zaradi teženj po dobičku posameznikov živijo v okolju, ki že več deset let dokazano škodljivo vpliva na njihovo počutje in zdravje. V zavedanju, kako pomemben je čist zrak, so učenci izražali podporo prebivalcem Anhovega in pozivali predsednika vlade, naj ne kršijo več osnovne človekove pravice do življenja v čistem okolju.

Misli in besede podpore pa so učenci poslali tudi v svet, in sicer Rusinji Aleksandri Skočilenko ter kubanskemu umetniku Luisu Manuelu Otero Alcántara. Slednji je pristal v ječi zgolj zato, ker je zagovarjal svobodo izražanja. Mlada Rusnija pa je glasno kritizirala rusko agresijo v Ukrajini in ji zato grozi zaporna kazen.

Mentorice smo bile vesele empatičnosti, ki so jo pokazali naši učenci. Razumeli so, da je prav, da nihče ne krši osnovnih pravic ljudi, ne glede na njihov osebni interes. Verjamemo, da se je zbudilo tudi zavedanje, kakšno srečo imamo, da neenakosti sami še nismo izkusili.

Izdelke učenk in učencev si lahko pogledate na spodnji povezavi.

https://www.youtube.com/watch?v=QdlV5MQ6MRs

Tjaša Petkovšek

Dostopnost